Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Bérmálás keresztény .......
  2011-10-29 09:54:24, szombat
 
  A bérmálás keresztény szertartás, melynek során kézrátétel vagy felkenés útján közvetítik a Szentlélek ajándékait a bérmálkozó számára. Egyes felekezeteknél ez a teljes jogú tagságot is jelenti az egyházban, míg máshol, például a katolikus egyházban minden megkeresztelt az egyház tagja.
A katolikusoknál a hét szentség egyike. A keleti szertartásokban a gyermekek keresztény beavatása a keresztséggel kezdődik, és azonnal követi a bérmálás és az elsőáldozás. Ezzel szemben a római szertartásban a keresztség után évekig tartó hitoktatást követően kapják a bérmálást és az Eucharisztiát, mely keresztény beavatásuk csúcspontja.
Biblia: Már az ószövetségi próféták szólnak arról, hogy az Úr Lelke lesz a várt Messiáson. S valóban, a Szentlélek szállt Jézusra, amikor megkeresztelkedett Jánosnál. Ez volt a jel, ezzel vált jellé ő maga, ezért tudjuk, hogy Ő az, akit várt a világ. A Lélekben való teljesség nemcsak a Messiás sajátja. Krisztus, szeretete által, a Szentháromság egységébe vonja az embert. A Krisztus által ígért Vigasztalót az első pünkösdkor ismerték meg azok, akik hittek az apostolok igehirdetésében. Ettől az időtől fogva az apostolok az újonnan megkeresztelkedettekkel kézrátétel által közölték a Lélek ajándékát.
Katolicizmus: A kézrátételt a katolikus tanítás a bérmálás szentségének eredeteként tartja számon. A bérmálás szentségét minden megkeresztelt és meg nem bérmált ember fölveheti és kell is, hogy fölvegye, mégpedig "időben" - szól a katolikus kánon tanítása.
Szentlélek befogadásának az ideje: Magyarország legtöbb egyházmegyéjében hetedikes, nyolcadikos korban részesítik a felkészült fiatalokat a bérmálás szentségében, előtte semmiképpen sem. De tudunk olyan törekvésről is, amely a tizennyolcadik életév környékére teszi a bérmálás felvételének legalkalmasabb idejét. Bérmáláshoz érett korban levő (14. évét betöltött) személy járulhat. Részt vesznek benne a bérmálkozó, a szülők, a kereszt- és bérmaszülők, a hitoktató, a plébános és az egész egyházközség.
Megkenés krizmával A katolikus bérmálkozó a püspök elé áll (vagy ő lép hozzá). A bérmaszülő mögötte áll és a vállára teszi a kezét. Ezzel kifejezi, hogy felelősséget vállal a bérmálkozóért. A püspököt kísérő pap vagy maga a bérmálkozó megmondja bérmanevét. Ekkor a püspök a bérmálkozó fejére teszi kezét, s krizmába mártott hüvelykujjával keresztet rajzol homlokára e szavakkal:

vedd a Szenlélek ajándékának jelét!" A bérmálkozó felelete: "Amen." A püspök mint új, nagykorú keresztényt így köszönti: "Békesség veled!" A bérmálkozó felelete: "És a te lelkeddel!"

Bérmálás sz jelentése: (lat. confirmatio, 'megerősítés'): I. a Szentlélek közlésének szentsége, mely a →keresztségben kapott újjászületést, a megváltás misztériumába való beavatást elevenné, hatékonnyá teszi. A hét →szentség közül a második, csak egyszer szolgáltatható ki. Az élők szentsége Felvétele az üdvösség elnyeréséhez nem feltétlenül szükséges. A ~ szentségének kiszolgáltatója a →bérmáló, felvevője a →bérmálkozó, felvétele a →bérmálkozás. - 2. A Szentírásban a Lélek közlése a vízzel való keresztség kiegészítése és teljessé tétele. A Szentlélek kiáradását már az ÓSz megjövendölte (Jo 3,1-5). Jézus maga ígérte meg a Szentlelket Egyh-ának, s az első pünkösd az ígéret teljesedése volt (Lk 22,9; Jn 7,34; 14,26; 15,26; 16,13). Szt Péter a messiási javak között említi (ApCsel 2,38). A keresztség vízből és Szentlélekből való újjászületés, mégis szükségesnek tartották a →kézrátételt is, mint a Szentlélek közlésének külön szert-át (vö. Zsid 6,2). Az ap-ok így hívták le a Szentlelket azokra, akiket nem ők kereszteltek meg (ApCsel 8,14-17; 19,1-7). E szert-t úgy említik, mint ami a hívők előtt közismerten hozzátartozott az Egyházi. életéhez. - Az egyes ember a hitében azonosul Krisztussal, s amint Krisztusra leszállt a Lélek és fölkente Őt (ApCsel 4,24), úgy a hívőnek is részesülnie kell e fölkenésben. Krisztus akkor árasztja ki a Lelket a hívőre, amikor ez megkapja ,,a megígért Lélek pecsétjét" (vö. Ef 1,12), amely pecséttel az Atya igazolja a gyermekké fogadást, és egyúttal Krisztus küldetésének részesévé teszi az embert. A Lélek adományozása ugyanis nemcsak az egyéni megszentelést, a hit igazságainak mélyebb ismeretét, hanem Krisztus testének építését is szolgálta (Lk 24,49; Ef 4,12; ApCsel 1,8). Maga a Lélek Krisztus tanúja (Mt 10,20; Jn 15,16; 16,14; ApCsel 5,32), ezért a Lélekkel eltelt tanítványnak is Krisztus tanújává kell lennie (Jn 15,27; ApCsel 1,8), s az első hívő közösség pünkösd napján valóban ezt tette. Péter ap. pünkösd napján tanította, hogy a Lélek eljövetele azoknak is szól, ,,akik távol vannak" (ApCsel 2,42-47). - 3. Az Egyházi. gyakorlatában.
A szert. bevezető részében a bérmáló kiterjeszti karját a bérmálkozók fölött, és imádkozik a Szentlélek hét ajándékáért. A szentség kiszolgáltatásakor megkeni a bérmálkozó homlokát krizmával - e szavak kíséretében:
Vedd a Szentlélek ajándékának jelét

A Szentlelket az Atya küldi Krisztus nevében: a bérmáló (püspök) jelképezi az Atyát és Krisztust, de egyúttal az egyházat is, amely a bérmálkozót befogadja. Ezért a helyi egyház ünnepe. A bérmaszülők is az egyházat jelképezik. A rendesen sztmise keretében, az evangélium után történik, ám megfelelő és ésszerű okból végezhető a sztmisén kívül és bármely más méltó helyen is
A keresztelés bizonyítására vonatkozó előírásai érvényesek A bérmálást az egyetemes jog szerint az egyház megyei hivatal bérmáltak anyakönyvébe kell bevezetni.

 
 
0 komment , kategória:  vallás  
Címkék: egyházmegyéjében, szertartásokban, kiszolgáltatója, igehirdetésében, legalkalmasabb, felekezeteknél, szolgáltatható, tizennyolcadik, katolikusoknál, hozzátartozott, hüvelykujjával, újjászületést, megkeresztelt, megszentelést, keresztségben, befogadásának, bizonyítására, keresztséggel, szertartásban, bérmálkozóért, megjövendölte, misztériumába, eucharisztiát, szentlélekből, gyakorlatában, szentháromság, szentírásban, adományozása, anyakönyvébe, egyházközség, kereszteltek, szentségében, magyarország, szentségének, küldetésének, szükségesnek, bérmálás keresztény, bérmálkozó számára, teljes jogú, katolikus egyházban, egyház tagja, keleti szertartásokban, gyermekek keresztény, keresztséggel kezdődik, római szertartásban, keresztség után, ószövetségi próféták, várt Messiáson, első pünkösdkor, apostolok igehirdetésében, időtől fogva, katolikus tanítás, Szentlelket Egyh-ának, Lélek Krisztus,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Örülök, hogy látlak!  Albert Einsteinről  Egy hatékony szolga  Az engedelmesség miért nem vál...  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Facebookon kaptam  Jónás Tamás – Végtelen b...  Szép estét  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Az igazi szeretetért rendszeri...  Facebookon kaptam  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Facebookon kaptam  Mindig jusson idő nevetni  Soha ne kedvezz...  Facebookon kaptam  Erdőn  Facebookon kaptam  Kellemes délutánt kívánok  Reggel van  Garai Gábor - Takarítás  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Hazára minden embernek szükség...  képre írva  Facebookon kaptam  Png nő  Png nő  Nagyon különös  Erdőn  Alázat  Paul David Tripp Április 19  Szívem  Bertolt Brecht -től idézet  Fekete István - Akác  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Nem számIt  Akarat  Paul David Tripp Április 21  Hazára minden embernek szükség...  George Gordon Lord Byron: Inez...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Akarat  Sose bánj semmit  Soha ne kedvezz...  Facebookon kaptam  Esti kép  Örülök, hogy látlak!  Hazára minden embernek szükség...  Zilahy Lajos gondolata  Németh László tollából  Rátalálsz  A másik dolog,  Png virág  Ami embereknek lehetetlen, az...  Hiányzik  Png kislány  Leonardo da Vinci gondolata  képre írva  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Nem tudhatod  Szabolcska Mihály – Ákác...  Facebookon kaptam  Szívem tiéd  képre írva  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Akarat  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Mi lenne ha  Facebookon kaptam Annuska bar...  Bertolt Brecht -től idézet  Bounty krémes  Akarat  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A televizió nem a kultúrát kép...  Nagyon különös  Alázat  Popper Péter szavai  A Megváltó szolgálatában  George Byron - Ahogy itt jár -...  Jónás Tamás – Végtelen b...  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Facebookon kaptam  Nagyi telefonál  Sose bánj semmit  Albert Einsteinről  Egy lelki imádság  Jónás Tamás – Végtelen b...  Alázat  Facebookon kaptam Annuska bar...  Jó éjszakát  Rátalálsz  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
bérmálás keresztény, bérmálkozó számára, teljes jogú, katolikus egyházban, egyház tagja, keleti szertartásokban, gyermekek keresztény, keresztséggel kezdődik, római szertartásban, keresztség után, ószövetségi próféták, várt Messiáson, első pünkösdkor, apostolok igehirdetésében, időtől fogva, katolikus tanítás, bérmálás szentségének, bérmálás szentségét, katolikus kánon, felkészült fiatalokat, bérmálás szentségében, tizennyolcadik életév, bérmálás felvételének, egész egyházközség, katolikus bérmálkozó, bérmaszülő mögötte, vállára teszi, püspököt kísérő, bérmálkozó megmondja, bérmálkozó fejére, bérmálkozó felelete, püspök mint, megváltás misztériumába, élők szentsége, üdvösség elnyeréséhez, vízzel való, első pünkösd, ígéret teljesedése, messiási javak, keresztség vízből, hívők előtt, egyes ember, hitében azonosul, megígért Lélek, gyermekké fogadást, egyéni megszentelést, első hívő, bérmáló kiterjeszti, bérmálkozók fölött, bérmálkozó homlokát, bérmálkozót befogadja, helyi egyház, egyházat jelképezik, evangélium után, sztmisén kívül, keresztelés bizonyítására, egyház megyei, egyházmegyéjében, szertartásokban, kiszolgáltatója, igehirdetésében, legalkalmasabb, felekezeteknél, szolgáltatható, tizennyolcadik, katolikusoknál, hozzátartozott, hüvelykujjával, újjászületést, megkeresztelt, megszentelést, keresztségben, befogadásának, bizonyítására, keresztséggel, szertartásban, bérmálkozóért, megjövendölte, misztériumába, eucharisztiát, szentlélekből, gyakorlatában, szentháromság, szentírásban, adományozása, anyakönyvébe, egyházközség, kereszteltek, szentségében, magyarország, szentségének, küldetésének, szükségesnek, tanítványnak, kiegészítése, elnyeréséhez, felelősséget, felvételének, igazságainak, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 6257
  • e Hét: 41243
  • e Hónap: 74397
  • e Év: 308144
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.